Türkiye'nin İhracat Hedefleri ve Girdi Maliyetleri Üzerine Değerlendirmeler

Türkiye'nin İhracat Hedefleri ve Girdi Maliyetleri Üzerine Değerlendirmeler
Türkiye’nin gümrük vergisi hamleleriyle dünya ticaretinde kurallar yeniden yazılırken, girdi maliyetleri ihracat hedeflerini zorlaştırıyor. TİM Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye'nin bu süreçten pozitif ayrışabileceğini ancak maliyet engeline takıldığını belirtti. ABD'nin yeni tarifeleri, Türkiye'nin ilgi odağı olmasına rağmen, hala yüksek girdi maliyetleri nedeniyle rekabetçi olmanın zor olduğunu ifade etti.
Girdi Maliyetleri ve Rekabetçilik
TİM Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye’nin girdi maliyetlerinin ana sorun olduğunu vurguladı. “ABD’nin yeni uygulayacağı tarifeler sonucu Türkiye ilgi odağı olabilir ama yüzde 50 vergi uygulanacak ülkelerden hala yüzde 25 daha pahalıyız” dedi. Gültepe, Türkiye’nin ihracatta ilk 10 ülke arasında yer alabilmesi için her yıl yüzde 10 büyüme kaydetmesi gerektiğini belirtti.
Girdi maliyetlerinin özellikle emek yoğun sektörlerde yoğun hissedildiğini anlatan Gültepe, bu maliyetlerin Avrupa ile neredeyse eşitlendiğini ifade etti. İhracatta artış eğiliminin sürdüğünü ancak geleneksel sektörlerde kayıpların yaşandığını dile getirdi. “Emek yoğun sektörler daha fazla sorun yaşıyor” dedi.
Hedeflerin Gerçekleşmesi İçin Stratejiler
Gültepe, Türkiye’nin mamul satarak mı yoksa hammadde satarak mı büyüyeceğine karar vermesi gerektiğini söyledi. “Mamul satacaksak hammaddeye dünya fiyatları ile ulaşmamız lazım” diyen Gültepe, rekabetçi olmanın zorlaştığını belirtti. Hammadde tedarikinde ciddi vergilerin olduğunu ifade etti.
Türkiye’nin ilk 10 ihracatçı arasında olma hedefine de işaret eden Gültepe, “Bunun için her yıl ihracatın yüzde 10 artması lazım, yüzde 2.5’lik artışlarla bu çok zor” dedi. Yurtdışına kayan üretimle ilgili de konuşan Gültepe, Türkiye’deki maliyetlerin doğru olması durumunda yurtdışında üretime yönelimin olmayacağını belirtti.
Perakende Sektöründeki Zorluklar
Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, perakende sektöründeki zorluklara dikkat çekti. “Başarı krizsiz olmaz, krizler bize heyecan veriyor” diyerek, sektörün ilk üç aylık performansını değerlendirdi. Öncel, ocak-şubat anketlerinde cirolardaki kaybın ortaya çıktığını, mart ayında ise Ramazan Bayramı’nın etkisiyle toparlanma yaşandığını belirtti.
Öncel, üyelerinin en çok yaşadığı sorunun yüksek kira artışları olduğunu ifade etti. “49 üyeden 47’si bu konuyu temel sorun olarak gördü” dedi. Ayrıca, kira tespit davalarında yaşanan sıkıntılara da dikkat çekti. “Bir hazır giyim markasına kira tespit davası açılıyor” diyerek, mahkemeden aleyhte sonuç çıkma durumunun olduğunu aktardı.
İklim Değişikliği ve Perakende Sektörü
LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, iklim değişikliğinin perakende sektörüne etkilerini değerlendirdi. “Don olayları perakende sektörüne ciddi oranda zarar verdi” diyerek, bu durumun satışları olumsuz etkilediğini belirtti. Küçük, “Nisan’ın 15’inde kar yağdı” diyerek, iklim koşullarının öngörülemez hale geldiğini ifade etti.
Yurtdışından online alışverişe 22 euro sınırının gündemde olduğunu belirten Gültepe, Çin’in etkisi ile e-ithalatın baskısı altında ilerleyen e-ihracat konusunu gündeme getirdi. “Çin, bu konuda piyasayı allak bullak etti” diyerek, Türkiye’nin üretici olarak daha fazla kar yapma şansının olduğunu belirtti.